Gunna Hesselbjerg   27 12 97 10

Om at være særligt sensitiv

 

Særligt sensitiv

 

 

Særligt sensitiv – betyder at du er mere fintfølende end andre mennesker. Det deler du med 20 procent af befolkningen. De sensitive er mere forsigtige, mindre udadvendte og bearbejder indtryk mere dybt end de resterende 80 procent. Du er særlig opmærksom og sårbar over for social feedback.

 

Du er mere kreativ, du gennemtænker situationer nøje, du er opmærksom på detaljer, du har en stærk intuition og en stærk samvittighed. Du er god til at forstå andre, der ikke kan tale/ har brug for omsorg (mennesker, babyer, dyr, planter), du er empatisk, du har stærkere følelser, reagerer kraftigt og hurtigere end andre, du har gode forælderevner og kan være nyhedsøgende. Det er en overlevelsesstrategi, idet du hurtigere ser en fare end de andre 80 procent der kommer ud i situationer/kaster sig ud i situationer. Det er medfødt.

 

At være særligt sensitiv kan måske sammenlignes med en radar på en skib. En radar kan indstilles til at være grov eller fintfølende. Når den er meget fintfølende fanger den selv fugle og bølgetoppe – så skal kaptajnen hele tiden tage stilling til, hvad det er radaren opfanger. Store tankskibe har for vane at sætte radaren til grov, for de kan alligevel ikke nå at reagere på de små skibe.

 

Det har ikke noget at gøre med, om du er indadvendt eller udadvendt, eller genert. Generthed skyldes frygt for andres bedømmelser af dig i det sociale rum.

 

Du kan have mere behov for tid til sortering af indtryk. Du kan have brug for en time om dagen til at slappe af i. Du kan have brug for at tage en pause FØR du har brug for den. Du kan have brug for en pause imellem hver ting/ opgave/ oplevelse du foretager dig i løbet af en dag. Svære opvækstvilkår, traumer og tab forstærker sensitiviteten. Desuden forstærker sensitiviteten senfølgerne af svære oplevelser. Sensitive får hurtigere psykiske symptomer end andre.

 

Hvis 0 er totalt ro og 10 er stress – er det vigtigt at kunne bringe sig i ro. Det er bedre at komme ned på 7 end at blive på 10. Derfor er afspænding, meditation, yoga, gåture og andre ting, der bringer dig i ro / lader dig op, gode at være bevist om. Da du hurtigere end andre stiger opad på scalaen.

 

Ved opgaveløsning er du grundig og deltajeret. Det er vigtigt med 1 opgavefokus ad gangen efterfulgt af pause. Gør det mindre detaljeret og klar mere. Gør det rigtigt første gang.

 

Selvværd

 

Sensitive har ofte lavt selvværd fordi

 

At knytte eller måle. Det er bedre at knytte sig til andre end at måle sig med dem.

Ingen andre end du, kan vide hvornår du har fået nok.

 

Trives du?

 

Her er en række ting du kan tage stilling til om du gør eller ej. Alle tingene er noget, du har brug for at gøre, så du skal helst derhen, hvor du gør dem alle:

 

Skær ned på indtryk, du får 80 % af dine indtryk gennem dine øjne. Du kan med fordel lade være med at læse alt det skrift der er i det offentlige rum (skilte, avisforsider m.v.). Når du får intryk, skal du bruge serotonin for at bearbejde og sortere dem. Når du løber tør, bliver du overvældet og får det elendigt. Brug ikke al din serotonin på en situation, på en oplevelse.

 

Respektér dine grænser og lyt til din krop. Tag dig af din krop. Du er sensitiv også over for sult, søvnmangel, koffein, hovedpiner og over for fx. at sidde for længe ned.

 

Søg støtte hos de venner der forstår dig, få deres hjælp til at gå hjem til den tid du fx. har besluttet dig for.

 

    >> Du kan teste, om du er særligt sensitiv på HSP-foreningens hjemmeside her.

 

    >> Du kan også prøve en test, udarbejdet af Ilse Sand.

 

 

Er dit barn særligt sensitivt?

 

Klik her for at komme til en engelsk HSP-hjemmeside med Dr. Elaine Arons test: Is your child highly sensitive?