Gunna Hesselbjerg   27 12 97 10

Om psykopati, psykisk og fysisk vold

 

I klørene på en psykopat?

 

 

Alle kan komme i klørene på en psykopat. Psykopater er mestre i at lokke med det, vi gerne vil have. Men psykopater kan ikke give, så du vil aldrig få det, du længes efter.

 

 

Har du det, som er du fanget i et edderkoppespind?

 

 

Er det sket for dig?

Er dine grænser blevet overtrådt? Har du været udsat for

 

Er du blevet manipuleret med, så du til sidst ikke synes, du kunne stole på dine egne følelser? Er du i tvivl, om det er dig, der har ret? Er det hele blevet gjort til din skyld?

 

Har du svært ved at finde nogen, der tror på dig? Er du holdt op med at se dine venner og din familie i samme omfang som før?

 

Har du overhørt dine alarmer?

 

Er det sådan her, du har det?

 

Bliver du kørt rundt med i en samtale, så du mister orienteringen og ender op med en drænet følelse? Følelsen af, at du ikke bliver mødt eller hørt, at det du siger ikke bliver modtaget og får du ikke svar på det, du spørger om? Bliver du talt ned til? Bliver du udsat for had og foragt?

 

Har du svært ved at forstå, at så dejlig en person kan vise så væmmelige sider?

 

Er du bange? Føler du frygt? Frygter du verbale eller fysiske trusler? Føler du dig låst fast?

 

Får du det skidt, når du ser vedkommende eller tænker på vedkommende eller skal tale med vedkommende? Er du bange for at møde ham/hende igen?

 

Har du angstsymptomer som hurtig hjerte­rytme, svedetendens, rysteture og hurtig vejrtrækning? Føler du dig trist, nedtrykt, ked af det, deprimeret? Har du mistet din energi? Er du kraftesløs og kan ikke se nogen udvej eller redning? Fyldes du af håbløshed, afmagt eller frustration? Eller hjælpeløshed, skyldfølelse, værdiløshed og vrede?

 

Så kan du gøre det her:

 

Flygt. Se at komme væk.

 

En pause fra psykopaten vil give dig roen til at mærke dig selv, når du er uden for den manipulerende indflydelse. Tal gerne om det – men kun med en, der tror på dig. Brug ikke kræfter på at prøve at overbevise alle andre. De kræfter skal du bruge på at komme fri.

 

Du kan ikke lave andre mennesker om – slet ikke en psykopat. Du kan kun forandre dig selv.

 

Du er måske blevet forført af en fantastisk forfører, som langsomt har ændret adfærd, og du har kæmpet for, at få den person frem igen. DET KAN DU IKKE! Det vil aldrig lykkes. Kom væk. Du er fanget i nettet. Jo mere, du spræller, jo fastere sidder du. Til sidst bliver du kvalt, drænet og suget tom for liv.

 

Du tror ikke, du kan klare dig selv. Det kan du. Men først skal du væk. Det er psykopaten, der holder dig fast i troen på, at du ikke er noget værd.

 

I psykoterapien lærer du at forstå den psykiske terror, du har været udsat for. Du forstår, at dine reaktioner er naturlige. Du kan begynde at hele dine sår. Og lære at beskytte dig.